Logo centra
 
Centrum pro zvířata v nouzi - při ZOO v Ústí nad Labem
 
 
Informace o kastraci

Jak může být majitel zodpovědný?

Je jisté, že váš pes nebo kočka je pro vás nesmírně důležitý. Je to nejen dobrý přítel, miláček a spolehlivý kamarád, ale také právoplatný člen rodiny. Nepřiměřené množení koček a psů se však stává v dnešní době velkým problémem. Ne každý je však dostatečně odpovědný a polodivoce žijící (původně) domácí zvířata mohou obtěžovat své okolí, ne-li mu být přímo nebezpečná. Odchyt volně žijících psů a koček je složitý, často nebezpečný a často i finančně náročný. Toulaví polozdivočelí jedinci pak způsobují přeplnění útulků, které mají sloužit hlavně pouze pro dočasný pobyt psů a koček krátkodobě zatoulaných, kteří čekají na své majitele, až si je vyzvednou.

Několik poznámek z fyziologie reprodukce koček a psů Říje u feny se nazývá hárání, u kočky mrouskání. Kočka i kocour jsou pohlavně zralí již ve stáří přibližně 6 měs. Říjový cyklus u kočky trvá vždy několik dní a opakuje se v závislosti na roční době v tří- až čtyřtýdenních intervalech. Kočka má provokovanou ovulaci při páření a v jednom roce mívá asi dva vrhy koťat. Kocouři jsou schopni plodit potomstvo celý rok. V období mrouskání jsou kočky neklidné, válejí se po zemi, schovávají se nebo naopak si vynucují zvýšenou pozornost. Mezi nejvíce nepříjemné projevy pak patří hlasité a dlouhotrvající mňoukání, které připomíná dětský pláč. Kočky se v tomto období toulají a často se poraní. Pes a fena docilují schopnost se rozmnožovat ve stáří 6-9 měs. Fena mívá říjový cyklus dvakrát ročně. Říje feny trvá asi tři až čtyři týdny. Již v době před říjí, v proestru, se dostavuje překrvení pohlavních orgánů a krvácení z pochvy. Vlastní stádium ovulace, kdy je fena oplozeníschopná je různě dlouhé nejčastěji mezi 9. až 13. dnem od začátku říjového cyklu. Plodné období je však individuální a může být i mnohem delší. V průběhu říjového cyklu jsou feny popudlivé, nepokojné, chodí častěji močit, intenzívně se čistí, mají menší chuť k žrádlu, utíkají a snižuje se jejich poslušnost. Vyhledávají psy a v období ovulace jsou aktivně svolné ke spáření.

Možnost zabránění říje
  • medikamentózní - pomocí tabletek nebo injekcí dojde k dočasném oddálení říje jednoznačně se nedoporučuje jako dlouhodobé řešení, protože rizika s těmito aplikace spojená jsou vysoká v jednotlivých kontrétních případech /výstava, cesta/ je možno tyto aplikace provést, ale komplikace se vyloučit nedají mezi nejčastější komplikace patří prodloužení nástupu další říje, říje nemusí nastoupit už nikdy, zvýšené riziko zánětu dělohy, utlumení až zástava tvorby červených krvinek v kostní dřeni
  • 2) chirurgický zákrok - odstranění vnitřních pohlavních orgánů, trvalá neplodnost


  • Ovariohysterekomie - kastrace fen a koček

    - chirurgickým zákrokem se odstraní vaječníky, vejcovody a děloha
    - doporučuje se provést hned v prvním roce života, buď těsně před nebo po první říji
    - vymizí všechny nežádoucí projevy říje (nervozita, neposlušnost)
    - odpadá možnost onemocnění pohlavních orgánů (nádory, záněty), odpadá tzv. falešná březost a s tím i spojená zbytečná tvorba mléka a psychické poruchy (hledání štěňat a tvorba pelechů)
    - po kastraci fen v prvním roce života se výrazně redukuje možnost vzniku rakoviny mléčné žlázy v pozdějším věku
    - zákrok se provádí v narkóze a pooperační ošetření není pro chovatele náročné

    Orchiektomie - kastrace psů a kocourů

    - chirurgickým zákrokem se odstraní varlaty, nadvarlata a část chámovodů
    - doporučuje se po dosažení pohlavní zralosti tj. 6-12 měs. stáří
    - odstraní se nežádoucí projevy samců - toulání se, vyhledávání samic v říji, označování teritoria jako lákadla pro samice, upravuje se samčí zápach moči
    - kastráti neztrácejí osobité vlastnosti, jsou klidnější a vyrovnanější a raději využívají domácí prostředí
    - zákrok se provádí v narkóze a pooperační ošetření není pro chovatele náročné

    Mýty a kastrace

    Není pravda, že pes nebo kočka po kastraci ztloustnou. Záleží na tom, jak bude majitel svého miláčka překrmovat. Není pravda, že Vaše fenka musí mít štěňata.

    Závěrem
    Majitel zvířete, který se nemíní stát chovatelem a má svého miláčka především jako dobrého přítele nebo hlídače a netouží po vlastním odchovu mláďat, může kastraci využít jako optimální a humánní způsob řešení neplodnosti. Kastrace nezpůsobuje újmu na zdraví zvířete, ale navozuje nezvratnou, trvalou neplodnost. Veterinární lékař Vám podá podrobnější informace. Kastrace se řadí mezi středně nákladné operace, avšak porovnáte-li ji s náklady spojené s porodem (císařský řez a jiné komplikace), náklady na výživu štěňat a kojící matku, náklady na odčervení a očkování štěňat, vždy se tento zákrok i z finančního hlediska vyplatí.

    Jaroslava Ježková

     
    Kontakt do útulku: utulek(zavináč)utulek-ul.cz
    Kontakt na správce stránek: webmaster(zavináč)utulek-ul.cz
    29. 03. 2024
    12:34