Logo centra
 
Centrum pro zvířata v nouzi - při ZOO v Ústí nad Labem
 
 
Odčervování

Výskyt parazitů - hlístic a tasemnic - je u psů a koček velmi častý. Mnoho zdravých jedinců má ve střevech malou invazi těchto cizopasníků. Ohroženou skupinou jsou psi, kteří se shromaždují na malém prostoru, třeba při venčení na sídlištích. Zde dochází k silnému promoření. Narozdíl od vakcinace nechrání žadná odčervení před opětným nakažením cizopasníky. Cílem odčervení je zlikvidovat parazity, anebo zabránit jejich přemnožení a dostat tak jejich stav pod kontrolu.

Je třeba uvést, že články a vajíčka tasemnic či škrkavek se nevylučují pravidelně. Nemusíme je tedy nalézt v každém vzorku trusu. Proto je nejlepší nechat vyšetřit směsný vzorek trusu, odebíraný po dobu 3-5 dní. Vzhledem k tomu, že záchytnost tasemnic s škrkavek není stoprocentní, doporučuje se odčervení podle následujícího programu:

odčervení
věk štěněte
druh odčervení
1.
2 týdny
proti škrkavkám
2.
4 týdny
proti škrkavkám
3.
6 týdnů
proti škrkavkám
4.
8 týdnů
proti škrkavkám a tasemnicím
5.
12 týdnů
proti škrkavkám a tasemnicím
6.
6 měsíců
proti škrkavkám a tasemnicím

Dospělého psa a kočku se doporučuje odčervovat 2 krát ročně kombinovaným prostředkem proti škrkavkám a tasemnicím. Tam, kde jsou malé děti a těhotné ženy, jednou za dva nebo tři měsíce. (Na intervaly a samotné odčervování existují i jiné názory.) Součastně se doporučuje provést odčerveví před každou vakcinací. Zároveň je nutné dbát na hygienu a desinfekci kotců a kočičích záchodků a osobní hygienu.

Libuše Dobrovolná

 
Kontakt do útulku: utulek(zavináč)utulek-ul.cz
Kontakt na správce stránek: webmaster(zavináč)utulek-ul.cz
29. 03. 2024
11:40