Logo centra
 
Centrum pro zvířata v nouzi - při ZOO v Ústí nad Labem
 
 
Blechy

Na blechy je možná zajímavý pohled v bleším cirkuse, kde mohou udělat i člověku radost, ale rozhodně to neplatí, když trápí vašeho miláčka - psa či kočku.


Poznej svého nepřítele
Blecha ač malá (samička 3 mm, sameček 2,5 mm) je tvrdým protivníkem, jehož délka života je přibližně 6-12 měsíců. Za tuto dobu dovede 1 pár blech vyprodukovat asi 500 vajíček, ze kterých se za 1-5 týdnů mohou stát dospělé blechy, které se opět množí geometrickou řadou. Blechy přežily milióny let v různých prostředích. Některé druhy dovedou skákat až 90 cm vysoko, což by v porovnání hmotnosti představovalo skok člověka téměř 170 m vysoký. Tak se dostává bez obtíží z jednoho psa na druhého.
  (c) Jack DeAngelis, Oregon States University
Existuje okolo 130 druhů blech, které mohou parazitovat na různých zvířatech. A tak se může váš psí kamarád nakazit nejen od psího kolegy, ale také od ježka, veverky, králíka či slepice. Je všeobecně známo, že 90 procent blech v psím kožichu jsou blechy kočičí.

Vývojový cyklus blech
Při likvidaci blech jde o velmi důležitý problém - jde o vývojový cyklus blech - dospělá blecha - vajíčko - larva - kokon. Abychom byli proti blechám úspěšní, musíme tento vývojový cyklus přetnout. Zatímco dospělé blechy dovedeme dobře likvidovat, jejich vajíčka jsou značně odolná proti běžným desinfekčních prostředkům.

Zdravotní problémy způsobené blechami
1. Alergie na bleší kousnutí - největší problém spojený s výskytem blech na našem miláčkovi. Stačí pouze jedno jediné bleší kousnutí, při kterém se do krve zvířete dostane "bleší slina" a může dojít k velmi těžké alergické reakci. Ta se projeví úporným škrábáním a neklidem zvířete, přičemž toto svědění trvá 2 až 3 týdny než odezní. Velmi časté jsou pak komplikace projevující se vleklými záněty kůže, provázenými vypadáváním srsti. Tato alergie na bleší kousnutí se s věkem zhoršuje a neobejde se bez pomoci veterinárního lékaře.
2. Další nebezpečí spočívá v tom, že jsou blechy přenašeči (mezihostitelé) tasemnice psí. Je uváděno, že každá šestá blecha má ve své tělní dutině tohoto parazita.
3. Silné zablešení způsobuje chudokrevnost. Jedna blecha vypije denně až 10 mikrolitrů krve.
  (c) www.utulek-ul.cz, 2002

Program likvidace blech.
Nejdůležitější při likvidaci blech je kompletnost a systematičnost. Jinými slovy je nutno přerušit jejich vývojový cyklus, zlikvidovat dospělce a vývojová stadia a důsledně používat prevenci. Zahájit boj proti blechám bez porady se svým veterinárním lékařem a používat jakékoliv prostředky, které jsou dnes na trhu, je při nejmenším nerozumné. Dospělé blechy jsou docela snadné terče. Speciální protibleší koupele, obojky, šampony obsahující insekticidní složky je dovedou docela účině likvidovat. Je třeba počítat s tím, že dospělá blecha, naklade najednou 3-18 vajíček a navíc střídá pobyt na zvířeti a v jeho pelechu a okolním prostředí. Veterinární lékař má víc prostředků na boj proti blechám a navíc může zaručit, že jsou všechny testovány jak na účinnost, tak na neškodnost pro vašeho miláčka.

A pamatujte,
likvidace blech je vždy finančně méně náročná a z etického hlediska určitě správnější, než následná léčba nemocí a jejich komplikací, způsobená těmito parazity.

Libuše Dobrovolná

 
Kontakt do útulku: utulek(zavináč)utulek-ul.cz
Kontakt na správce stránek: webmaster(zavináč)utulek-ul.cz
19. 04. 2024
00:40